DUURZAAM BOSBEHEER

Hout hier, bos daar

Een boom die zich in de groeifase bevindt, neemt de CO2 uit de lucht op. Door Duurzaam bosbeheer krijgen jonge bomen de kans te groeien, doordat volwassen bomen worden geoogst. Dat voorkomt enerzijds dat de volwassen boom uiteindelijk sterft, omvalt en vervolgens verrot, en anderszijds dat deze grote bomen het licht wegnemen voor de jonglingen. Het rottingsproces stoot CO² uit. Dat wordt voorkomen als het hout van de volwassen boom wordt ingezet op een manier waardoor het niet rot. Hout dat op de juiste wijze wordt toegepast, rot in principe nauwelijks.
Door een volwassen boom om te vormen tot constructief materiaal, blijft de geabsorbeerde koolstof voor altijd in het hout opgeslagen.
Ontbossing is de grootste bedreiging voor alle bossen. Zolang een bos inkomen genereert voor de lokale bevolking, zal het bos eeuwig bestaan. De lokale bevolking beschermt het bos. Als we het hout dus gebruiken, blijft het bos een bos. Aan de andere kant, als we geen bosproducten gebruiken zullen de lokale bevolkingen het land op een andere manier gebruiken om in hun levensonderhoud te voorzien. Juist die alternatieve landgebruiken (veeteelt, akkerbouw, dorpsuitbreidingen) hebben in het verleden voor veel ontbossing gezorgd.
Eén hectare tropisch regenwoud omvat tot wel 1000 bomen. Duurzaam bosbeheer betekent dat slechts één tot drie bomen per hectare geoogst worden per 25 à 30 jaar. Duurzaam bosbeheer garandeert de bescherming van het bos.

CO2 reductie

Bomen slaan CO² op, waardoor hout een bouwmateriaal is dat CO² absorbeert. Elke kubieke meter hout dat door een boom wordt “gekweekt”, neemt circa 0,9 ton CO² uit de atmosfeer op. De totale hoeveelheid ‘biogene’ koolstof die opgeslagen is in de Europese bossen bijvoorbeeld wordt geschat op zo’n 13 miljard ton. Deze totale hoeveelheid groeit met 167 miljoen ton per jaar.
De koolstofprestaties van hout in verhouding tot andere productie- en bouwmaterialen dat het kan vervangen, zijn indrukwekkend:

  • Bij de productie van één ton staal komt 1,24 ton CO² vrij.
  • De productie van één ton aluminium genereert 9,3 ton CO²
  • De productie van één ton hout daarentegen absorbeert CO² en slaat die op in het hout tot het uiteindelijk verbrand wordt.

Gebruik van hout

Opdrachtgevers als multinationals en overheden hebben beleid om hun inkoop te verduurzamen. Circulair bouwen en meer hout gebruik zijn daar onderdeel van. Met name aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout stelt onze klanten in staat om te voldoen aan de richtlijnen van die organisaties.
Daarnaast is hout ook biologisch afbreekbaar. Dat proberen we natuurlijk te voorkomen maar als het gebeurd, komen alleen natuurlijke stoffen vrij, in tegenstelling tot veel kunstmatig gemaakte stoffen (zoals kunststoffen).